#74 Průmyslová revoluce 5.0 aneb jak v průmyslu neplýtvat zdroji pomocí digitalizace

Průmysl 5.0 v post-pandemické době nabírá na významu a stává se novou tváří průmyslové automatizace. Firmy jsou pod čím dál větším tlakem. Aby obstály v globální konkurenci a přísné unijní legislativě, musí být výrobně efektivní a inovativní, odolné vůči vnějším okolnostem. Avšak ani to nestačí. V době Evropské zelené transformace (Green Deal) musí být zároveň co nejvíce ekologické. Co se tedy skrývá pod průmyslovou revolucí 5.0 a jak mohou digitální technologie pomoci v řízení životního cyklu výrobku?

průmysl 5.0.jpeg

Evropská zelená transformace  i pandemie Covid-19 zásadně proměňují způsob výroby, spotřeby, práce i komunikace. Do popředí se dostává potřeba flexibility. Žijeme v době, která nám díky digitalizaci, automatizaci, obnovitelným zdrojům energie či elektromobilitě ukázala směr, jak rozumně využívat zdroje. Teď přichází správný čas na to převzít plnou odpovědnost za životní prostředí i náš podíl na jeho ochraně. Jinými slovy, je potřeba, aby se průmyslová revoluce 4.0 přesunula na vyšší level.

V obou případech fungují roboti, internet věcí IoT, umělá inteligence i big data jako nástroje obchodního úspěchu. Průmysl 5.0 však technologickou vyspělost vyvažuje aspekty udržitelnosti, odolnosti i lidským talentem.

  • Průmyslová revoluce 4.0 – stojí na robotech a chytrých strojích, které mají za cíl zlepšit automatizaci a komunikaci. Firmy vyladily své procesy, logistiku i řízení kvality, paralelně s tím snížily náklady. Průmysl 4.0 se tedy točí kolem maximálního výkonu ve výrobě.
  • Průmyslová revoluce 5.0 – dále podporuje interakci člověka s robotem a umělou inteligencí. Nicméně nejnovější technologie využívá také k posílení lidského faktoru. Průmysl 5.0 tak kouká nejen na inteligentní výrobu a benefity pro průmysl, ale soustřeďuje se i na schopnosti lidí a celkový prospěch pro společnost.

Jak financovat digitální podnik

Na plně digitalizované a automatizované systémy přechází řada firem a mnohé z nich své investice pokrývají z dotace Digitální podnik. O možnostech, jak posunout váš podnik na vyšší úrovně digitalizace včetně financování takového projektu, jsme vás na webu Cirkulární dotace již několikrát informovali. Dotace zahrnuje velkou škálu podporovaných aktivit, které vám pomohou zefektivnit každodenní fungování. Pro inspiraci si v našich článcích můžete přečíst o konkrétním příkladu digitalizace a automatizace skladu ve výrobě komponentů nebo chytrém řešení digitalizace účetnictví.

Digitální dvojče a oběhové hospodářství

Zmíněná udržitelnost se v průmyslu 5.0 dotýká zavádění takových cirkulárních procesů do firemního provozu, které opětovně využívají nebo recyklují přírodní zdroje, redukují množství odpadu a mírní negativní dopady na životní prostředí. V jejich pozadí samozřejmě musí stát flexibilní, agilní a adaptabilní digitální technologie.

Mezi velké trendy v této problematice patří tzv. digitální dvojčata a simulace. Právě v průmyslu 5.0 jejich role sílí, protože firmy díky nim mohou efektivně a levněji testovat své produkty, optimalizovat výrobní procesy, předcházet rizikům nebo minimalizovat plýtvání. Jde o virtuální modely výrobku či celého výrobního procesu, které se napojí na fyzický prototyp nebo zařízení a které následně dodávají reálná data z reálného prostředí. Díky tomu mají firmy kompletní přehled o životním cyklu produktu, mohou okamžitě reagovat na nedostatky či rezervy ve výrobním procesu a doslova modelovat ideální řešení. V prostředí průmyslové automatizace může jít pro představu o tyto technologie:

  • Digitální dvojčata, která simulují kompletní automatizované systémy provozu nebo jejich části.
  • Virtuální a rozšířená realita testující procesy a produkty.
  • Simulace, která měří sociální a environmentální dopad.
  • Dynamické modelování, které předkládá potenciální výsledky a scénáře.

Příklad z praxe – aquaponie

Digitální dvojče se běžně využívá pro virtuální simulaci aquaponických farem. Aquaponie chytře propojuje chov ryb s pěstováním zeleniny, kdy ryby dávají hnojivo rostlinné části farmy a rostliny jim zase čistí vodu. Výhodou je úspora vody, nulová aplikace umělých hnojiv, nezávislost na počasí a klimatu nebo možnost celoroční produkce. Aquaponie se považuje za technologii budoucnosti, ale už dnes i u nás v Česku můžete potkat několik farem, které se jim naplno a profesionálně zabývají. Například farma Kaly na Moravě severně od Brna, inGreen v Kyjově nebo Flenexa Aquaponie v Přáslavicích.

Každá aquaponická jednotka představuje uzavřený systém, v němž musí být ryby a rostliny v symbiotickém vztahu, takže jejich rovnováhu je nutné monitorovat a řídit. Virtuální dvojče, které se na danou jednotku napojí, může přinést cenné informace z reálného prostředí farmy. Umí předvídat výkon, analyzovat nastalé situace a optimalizovat jednotlivé procesy. Ve výsledku se vše promítne do maximální produkce, ve které mohou majitelé farem těžit z minimalizace odpadu a úspory energie, vody a dalších zdrojů. Mohou si pohlídat kvalitu produkce a další potřebné normy a dlouhodobě korigovat nastavené cíle.

Mohou podle vás technologie typu virtuální dvojčata pomoci rozvíjet udržitelný průmysl?

Pokud uvažujete o dotačním programu, ale nevíte, kde a jak začít, neváhejte se na nás obrátit.

PORADIT SE

Milan

"Ekologický pohled na byznys je v mojí DNA. Věřím, že právě v cirkulární ekonomice je budoucnost firem. Podle cirkulárních principů mohou totiž firmy vytvářet takové produkty, které zákazníkovi umožní pocítit, že dělá něco nejen pro své zdraví, ale i pro zdraví naší planety."

Téma článku

Automatizace Digitalizace

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat