#41 Věci s příběhem: Nevyhazujte to!

Ruku na srdce – vyhazujete věci opravdu až když doslouží, anebo jste (jako většina z nás) už někdy vyhodili něco jen proto, že jste si chtěli pořídit modernější, hezčí, či praktičtější verzi toho samého?

reuse.jpeg

Ať už jde o oblečení, elektroniku či nábytek, všudypřítomná reklama se nás neustále snaží přesvědčit k nákupu nových produktů. Je těžké tak nepodlehnout dojmu, že šatník je třeba obměnit každou sezónu, nábytek každých pár let a nový mobilní telefon pořídit, jakmile vaše oblíbená značka vypustí na trh nový model.

Reduce, reuse, recycle

Náš pohodlný životní styl a nadprodukce levných výrobků bohužel vede k zatěžování planety obrovským množstvím zbytečného odpadu. Při snaze tento trend zvrátit se vyplatí postupovat podle takzvaného principu tří R – z anglického reduce, reuse, recycle. Tedy zredukovat množství odpadu, který vytváříme, věci opětovně využívat, a nakonec i recyklovat materiály, u kterých je to možné. 

Jednou z možností je starší předměty prodat nebo darovat například přes internet. Pokud jste se o to ale někdy pokoušeli, určitě víte, že k tomu nezřídka potřebujete velkou dávku trpělivosti. Nejjednodušším řešením situace tak bývá odvoz do sběrného dvoru.  Zde ale často končí například nábytek v perfektním stavu nebo vyžadující jen drobné opravy. Podle zákona je pak bohužel považován za odpad a musí s ním tak být i nakládáno. 

Druhý život nepotřebným věcem

Existuje ale i další řešení a tím jsou takzvaná re-use centra. Jedná se o střediska, kde je možné zanechat věci, které se nám již nehodí. Tyto předměty pak mohou zdarma nebo za drobný poplatek posloužit dalším lidem. Nejčastěji se jedná o nábytek, nádobí, nářadí, dětské kočárky, sportovní potřeby, ale i elektroniku, hračky nebo dekorace. Pravidla se mezi jednotlivými centry liší, je proto vždy dobré se předem informovat, jaké předměty přijímají.

Některá re-use střediska získané věci i opravují nebo nabízejí možnost využít pro opravy místní dílnu. Tak funguje například unikátní projekt Z pokoje do pokoje, který má sídlo na pražské Florenci a zaměřuje se na retro nábytek.

Re-use centra již fungují například v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Chrudimi a dalších větších městech. V některých případech jsou re-use centra chytře spojená se sběrnými dvory, čímž se ještě zvyšuje šance na záchranu předmětů v dobrém stavu. Jedná se například o sběrné dvory s re-use pointy v Praze Vysočanech a Záběhlicích.

Hlavní výhodou re-use center je snížení množství odpadu a tím i snížení nákladů na jeho likvidaci. Navíc mohou usnadnit život například čerstvě dospělým opouštějícím dětské domovy, studentům, mladým rodinám, zkrátka všem, jimž jejich napjatý rozpočet nedovolí nákup nového zboží. A v neposlední řadě takové projekty tvoří i nová pracovní místa. 

Swapy, sekáče a blešáky

Pokud uvažujete o založení re-use centra i ve vaší obci, může být pro začátek jednodušší variantou uspořádat jednorázový re-use den. Na podobném principu fungují i takzvané swapy – oblíbené výměnné akce zaměřené zejména na použité oblečení, knihy, domácí potřeby, ale třeba i pokojové rostliny. 

Financování re-use centra:  Vracení materiálů a věcí do oběhu je jedním z hlavních témat evropské zelené dohody. Zřízením re-use centra tak obce a města mohou využít některý z operačních programů Ministerstva životního prostředí a podpořit jejich realizaci dotací.

Ve světě cirkulární ekonomiky mají samozřejmě místo i second-handové obchody, bazary, antikvariáty či bleší trhy. Všechny podobné projekty přispívají k omezení plýtvání a kladou důraz na skutečnou hodnotu věcí. Re-use centra jsou však unikátním hybridním modelem, který nám může pomoci ve snaze o zodpovědnější využívání přírodních zdrojů. Pro naše předky bylo zcela běžné věci opravovat, přešívat staré oblečení a nacházet pro věci nová využití. Moderní re-use centra dokazují, že skutečným pokrokem někdy může být i návrat ke kořenům. 

A co vy – už jste využili služeb některého re-use centra? Možná je to přesně to, co hledáte. Cesta za neokoukaným kusem nábytku totiž nemusí nutně vést do nákupního centra. My v Cirkulárních dotacích máme rádi věci s příběhem!

Poradit se o svém cirkulárním projektu můžete zde:

PORADIT SE

Magda

"Jsem fanouškem pokroku, ale jako přírodovědci mi zároveň záleží i na životním prostředí. Věřím, že klíčem k udržitelnosti rozvoje může být právě podpora projektů stojících na myšlenkách cirkularity."

Téma článku

Věci s příběhem: Nevyhazujte to!

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat