#25 Je libo levnější elektřinu?


Za loňský rok se cena elektřiny zvýšila průměrně o 20 % a firmy tak platí za její spotřebu více, než je třeba. Řešení ve formě cirkulární dotace na úspory energií je hned několik, kromě solárních panelů je to například akumulace energie či rozvoj elektromobility.

Restart fotovoltaiky

Je libo levnější elektřinu?

Po roce 2014, kdy byly stanoveny pevné výkupní ceny elektřiny ze solárních panelů se zdálo, že se fotovoltaický trh v ČR zastavil. Díky novým dotacím z programu Nová zelená úsporám se podařilo fotovoltaiku v ČR opět nastartovat a díky nové možnosti vyrobenou solární energii pro vlastní spotřebu skladovat ve speciálních bateriích je pro firmy i domácnosti stále velmi atraktivní. V roce 2019 bylo ve firmách a domácnostech instalováno celkem 3400 nových solárních elektráren s celkovým výkonem 25 megawattů.

Podle odborníků Česko stále ve fotovoltaice zdaleka nedosahuje svého potenciálu.

Odhadovaný potenciál ČR je až dvacetkrát vyšší než čísla v loňském roce a měl by tedy dosahovat 40–50 megawattů. Díky dotačním výzvám zaměřeným na vybudování fotovoltaických systémů máme stále prostor se rozvíjet.

Akumulace energie

Snížit výdaje za energie mohou firmy také díky dotaci na akumulaci energie. Mohou tak zavést nové technologie k akumulaci nejen elektrické energie, ale také tepla, stlačeného vzduchu nebo pohybové energie. Přispějí tak ke kvalitnějšímu prostředí ve své výrobě, a navíc mohou ušetřené finance využít k dalším investicím.

Bezúročné úvěry

Za účelem snížení energetické náročnosti podniku je možné získat bezúročný úvěr od ČMZRB. Financovat tak můžete konkrétní opatření, která uspoří energii, jako je např. zateplení budovy určené k podnikání, výměna a rekonstrukce tepelných nebo světelných zdrojů, využití odpadního tepla nebo obnovitelných zdrojů. Podmínkou je uspořit alespoň 10 % oproti původnímu stavu.

V rámci tohoto dotačního období finance směřovaly také na:

Podpora elektromobilů

elektromobilita

Nejedná se sice o klasické úspory energií, ale s tématem snižování dopadů podnikání na životní prostředí elektromobilita také bezesporu souvisí. Cirkulární dotaci mohly firmy získat jak na pořízení elektromobilů, zejména užitkových vozů, tak na vybudování neveřejných dobíjecích stanic. 

Podpora cirkulární ekonomiky – druhotné suroviny

Stovky milionů byly vyčleněny pro projekty zaměřené na druhotné suroviny.

druhotné suroviny

Princip cirkulární ekonomiky, tedy využívání druhotných surovin si také jistě zasloužil dotační podporu. Dotační podpory využily firmy na zavádění nových technologií k získávání kvalitních druhotných surovin nebo projekty, kdy z druhotných surovin vznikly nové výrobky.

Inspirovali jsme tě a chceš ve své firmě také ušetřit na energiích nebo využívat inovativní technologie v této oblasti? Pověz nám o svém projektu!

 

Téma článku

Článek

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat