#79 Cirkulární Vánoce: Firemní dárky chytře

I my v Cirkulárních Dotacích a MIDA Consulting si každý rok před Vánoci klademe otázku, jak poděkovat našim partnerům a klientům za spolupráci a zároveň se vyhnout zbytečnému nakupování a vytváření odpadu. Také byste letos o Vánocích chtěli být cirkulární? Připravili jsme pro vás několik tipů na vánoční dárky, které dávají smysl.

Originální PF

Prvním, co každého určitě napadne, je nedarovat věc, ale například zážitek, čas strávený s přáteli či rodinou. Něco, co není hmotné, ale zároveň se vám to na nějakou dobu vryje do paměti. A tak jsme si i my v předchozích letech dali práci a trochu té zábavy ostatním věnovali. Také jsme dokázali firmám darovat růst prostřednictvím rostoucího papíru od Green Cat, nebo trochu pozitivní cirkulární motivace. Jak se nám to povedlo?

clovece.jpg pf-2021.png PF vyrez.jpg

3D tisk z recyklovaného plastu

Plastenco je český start-up, který se zaměřuje na 3D tisk z recyklovaného plastu. Spolupracují s mnoha designéry i architekty a jejich produkty jsou díky tomu nejen vyrobené z odpadu, ale také krásné, originální a funkční. Ve svém portfoliu mají různorodé interiérové doplňky, jako jsou netradiční křesla, lampy, věšáky apod. Pyšní se také unikátním projektem sochy téměř 6 metrů dlouhého Plasteosaura, který je umístěn v Národním muzeu.

Plastenco nyní přichází s vánočním katalogem, v němž si jistě každý cirkulární nadšenec vybere. Je libo vánoční vykrajovátka či ozdoby s organickým vzorem?

plastenco vykrajovátka.jfif plastenco ozdoby.jpg

Krása a jednoduchost betonu

Že stavební a demoliční suť už nemá další uplatnění? Opak je pravdou a dokazují to designové výrobky od firmy Cementum. Jejich produkty neobsahují žádné přírodní kamenivo a jejich recyklační cyklus je dále opakovatelný. Používají veškerý odpadní stavební materiál, tedy nejen beton, ale také cihly, keramiku a sanitu, sklo či střešní tašky. U každého svého výrobku uvádí zdroj materiálu, také dokáží spočítat množství ušetřených přírodních zdrojů a snížení uhlíkové stopy oproti výrobku z klasického betonu. Běžně vyrábí a dodávají produkty do interiérů, venkovních teras a veřejných prostranství, např. květináče či lavičky ale v jejich nabídce naleznete i nádherné drobné dárkové předměty – svíčky, svícny, misky, vázy…

cementum svíčka.png

Využítí vašeho odpadu + marketing navíc

Navzdory neefektivnímu nakládání s odpady bojuje skupina nadšenců, která díky svým zajímavým a originálním nápadům dokáže odpadní materiál, který by jinak skončil na skládce, přetavit v něco krásného a funkčního. Poradí si s nepoužívanými bannery, tiskovinami, lahvemi od vína nebo třeba hasičskými hadicemi.

Dokážou pro vás také připravit kreativní workshop, kde se vaši zákazníci či zaměstnanci pobaví a vzdělají o ekologicky zodpovědném přístupu. Pomůžou vám nastavit a zrealizovat cirkulární kanceláře, poradí vám, jak váš zodpovědný cirkulární přístup vhodně komunikovat. Udržitelnost může ovšem i chutnat a díky nim máte i možnost objevit kouzlo ECO cateringu.

A samozřejmě provozují e-shop, kde si můžete vybrat z již hotových recyklovaných výrobků.navzdory prkénko.jpg

Aby nebyl textil zelený jen na cedulce

Slyšeli jste už o plně cirkulárním oblečení? Vyrábí ho česká firma Nilmore®, která se několik let věnovala výzkumu a vývoji, aby přišla se zcela novým textilním materiálem, díky kterému dokáže uzavřít celý cirkulární proces. Zajišťují nejen výrobu a distribuci, ale také zpětný odběr obnošeného oblečení, z něhož dokážou vyrábět nové kousky téměř donekonečna.

„Pouze 1 % světového textilního odpadu je recyklováno do nového oblečení,“

O tom, že módní průmysl je jedním z největších znečišťovatelů planety, jsme už psali v článku #65 Cirkulární ekonomika a textilní průmysl: Co mají společného. Pokud se chcete také zapojit do textilního procesu, kde se odpad stává zdrojem, a pomoci toto procento navýšit, můžete si nechat navrhnout celou cirkulární kolekci, objednat si firemní oblečení, nebo si alespoň koupit tričko či batoh.

nimlore cedulka.png

Věříme, že jsme vám pomohli s výběrem, nebo vás alespoň trochu inspirovali. A jestli chcete pomáhat zlepšit svět, my vám na oplátku pomůžeme zlepšit váš byznys díky cirkulární dotaci. Povězte nám o svém projektu a my pro něj pomůžeme najít vhodné financování.

PORADIT SE

Helena

"Světu cirkulárních dotací se snažím dát zajímavý tvar, aby přiměl čtenáře zamyslet se nad jeho přínosem. Pomůžeme i vám změnit přístup k podnikání a planetě? Budete také cirkulární?"

Téma článku

Cirkulární dotace

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat