#50 Mezinárodní cofundové výzvy: Jak mohou podpořit cirkulární projekty?

Jak z celého našeho webu vyplývá, podporu pro cirkulární projekty je dobré hledat nejen v dotačních výzvách přímo zaměřených na cirkulární ekonomiku, ale příležitosti mohou být chytře ukryté i v mnoha dalších oblastech. Zároveň jsou cirkulární témata celospolečenskou, a hlavně globální záležitostí, velmi přínosná tak může být i spolupráce v mezinárodních konsorciích. Ale jak na to?

Cofundove vyzvy II.jpg

Pro koho jsou?

Právě na podporu mezinárodní spolupráce se zaměřují takzvané cofundové výzvy. Ty dávají příležitost českým uchazečům, z řad podniků i výzkumných organizací, vymýšlet a realizovat projekty se zahraničními partnery, a to právě s finanční podporou získanou díky mezinárodním výzvám. Konkrétní zúčastněné země jsou stanoveny pro jednotlivé výzvy, kromě evropských zemí je zahrnuta například i Kanada, Brazílie, Izrael, JAR, Spojené království nebo Jižní Korea.

Výzvy jsou vyhlašovány společně poskytovateli z jednotlivých členských zemí zapojených do konkrétního cofundu. U nás je poskytovatelem Technologická agentura ČR, přičemž každý poskytovatel financuje ve společných mezinárodních projektech úspěšné uchazeče ze své země. Dobré je podotknout, že součástí projektového konsorcia mohou být i partneři z jiných než zapojených zemí, musí si však zajistit vlastní financování.

Cílem těchto výzev je tak podpořit mezinárodní spolupráci ve výzkumu a vývoji, což českým výzkumníkům umožní sdílet poznatky napříč zúčastněnými zeměmi, získat zkušenosti i mezinárodní kontakty. Získání různých (mezinárodních) úhlů pohledu na danou problematiku může přinést velmi efektivní a progresivní řešení, co myslíte?

Letošní rok:

Pro tento rok jsou aktuální následující oblasti, které při vhodném zacílení dokážou bezesporu pojmout i cirkulární témata:

M-ERA.NET
Materiálový výzkum a inovace

CHIST-ERA
Informační a komunikační vědy a technologie (ICT)

ERA-MIN
Výzkum v oblasti neenergetických nezemědělských surovin

EnerDigit
Digitalizace energetických systémů a sítí

Výhled do budoucna:

To ale není vše, podporovaných oblastí je mnohem více. Věříme, že budou v následujících letech opět aktuální a dojde k vyhlášení nových výzev:

BiodivClim

Výzkum v oblasti biodiverzity a klimatických změn

AquaticPollutants
Výzkum v oblasti znečištění vodních zdrojů

BiodivRestore
Ochrana a obnova poškozených ekosystémů

Mate i vy ambice na realizaci mezinárodního projektu?

Poradit se o svém cirkulárním projektu můžete zde:

PORADIT SE

Alžběta

"Myšlenky cirkulární ekonomiky považuji za velmi přínosné a jsem ráda, že jsme se i my rozhodli přispět svou trochou do cirkulárního mlýna a usnadnit cestu průlomovým nápadům."

 

Téma článku

Článek

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat