#20 Cíl mise: Planeta oběhového hospodářství

Naskoč na palubu raketoplánu a připrav se na svou životní cestu, protože s kurzem Oběhového hospodářství prozkoumáš celý svět cirkulární ekonomiky.

Dá se říct, že dlouho nebylo v ekonomice tak živo a na co se těšit. Poměrně nedávno byla totiž světu představena planeta cirkulární ekonomiky neboli ve zjednodušené formě oběhového hospodářství, která je jednou z prioritních oblastí udržitelného rozvoje Evropské unie.

Cílem mise bylo znát odpovědi na otázky, co skutečně oběhové hospodářství znamená a jaké příležitosti nám nabízí? Jak nastavit nové business modely tak, aby byly udržitelné, v souladu s legislativou a zároveň inovativní?  

Můžeme potvrdit, že se svezeš všemi fázemi materiálových toků, poznáš možnosti, které nabízí nejen český trh, a budeš mít příležitost ověřit si své nově nabyté znalosti v rámci práce na vlastních projektech. Důležitou úlohou bylo totiž hledání mezioborových řešení, seznámení se s příležitostmi pro nové obchodní modely, ale také poznat slabiny některých aktivistických přístupů.

Součástí výpravy byla také dvoudenní exkurze na jižní Moravu, kde jsme navštívily recyklační linky na odpadní plasty, třídicí linku či bioplynovou stanici. Spolu s výukou, kterou vede celá řada renomovaných akademiků, profesionálů a inovátorů z praxe, proběhla také exkurze do ústřední čistírny odpadních vod v Praze nebo do energeticky šetrné a inovativní budovy Corso Court.

Cesta kurzem je vhodná pro všechny, kteří hledají komplexní pohled a vysvětlení souvislostí mezi jednotlivými tématy cirkulární ekonomiky, v jedinečném propojení teorie a praxe od recyklace až například po marketing.

Konkrétní projekty

Důkazem toho jsou příklady níže uvedených projektů, které z kurzu vzešly, a mnohé firmy již principy oběhového hospodářství uvádí jako prioritní pilíře svého rozvoje.

  • Poradenství: Cirkulární aliance (vznik nových business modelů a synergií mezi různými odvětvími průmyslu a ekonomiky); Cirkulární ekonomika ve stavebních veřejných zakázkách.
  • Výroba: Využití odpadní vody z ČOV pro napájení chladícího okruhu; Recyklace odpadních plastů a možnost jejich návratu do životního cyklu jako vstupní suroviny.
  • Domácnost: Bytové domy a cirkulární ekonomika; Druhý dech pro textil.

 

Michala Pešková

 „Osobně tento kurz velmi doporučuji. Neskutečně rozšiřuje obzory, zároveň dává dohromady spoustu zajímavých a inspirativních lidí. Pro mě osobně to byla velmi obohacující zkušenost. Největší přidanou hodnotu vidím v tom, že motivuje ke skutečným činům. Nás to posunulo právě s projektem Cirkulární dotace k jeho úspěšnému odstartování,“ říká naše Michala Pešková.

 

Plán budoucnosti

Od září tohoto roku je opět možnost účasti na už čtvrtém ročníku Kurzu oběhového hospodářství, který pořádá Fakulta technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha spolu s Institutem cirkulární ekonomiky (INCIEN) a dalšími partnery. Kurz se bude konat pod záštitou Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva práce a sociálních věcí.

Doporučuji uvolnit si místo ve vašich kalendářích, protože již je patrné, že na základě tohoto tématu se bude psát historie a byla by proto škoda nechat si ho ujít. Dle mého je kurz skvělou cestou pro potenciální byznys příležitosti a networking, zároveň je to i zábava!

Více o kurzu a o tom, jak se můžeš přihlásit se dozvíš ZDE.

Kristýna

"Ani mně není naše okolí lhostejné, proto se intenzivně zajímám o udržitelný rozvoj. Chci firmy inspirovat k naplňování principů oběhového hospodářství. Věřím, že klíčem je i změna vašeho myšlení!"

Téma článku

článek

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat