#88 Reborn Design 2023: upcycling recyklovaných materiálů startuje

Mladí designéři, architekti a kreativci mají jedinečnou příležitost zapojit se do další výzvy a navrhnout inovativní řešení pro udržitelnou a lepší budoucnost.

Reborn design 2022

Tento ročník souteže Reborn Design je sice oficiálně teprve první, ovšem již loňský pilotní ročník se setkal s velkým úspěchem. Svědčí o tom nejen velký zájem studentů, kterých se přihlásilo daleko více, než organizátoři očekávali, ale i zájem ze strany firem a organizací, které působí v rolích parnerů, mentorů či odborných porotců.

Téměř stovka studentů se pokusí o inovativní ekodesign výrobku, který má potneciál uplatnit se na trhu, celkem ve 4 kategoriích:

  • Odpad z 3D tisku (mix PLA, PETG, ASA), jejíž partnerem je společnost Prusa Research
  • Recyklovaný stavební materiál (sádrokarton), nad kterým přavzala záštitu společnost Skanska
  • Recyklovaný PET (fólie z reklamních vitrín) společnosti BAT
  • Experimentální design z mycelia (speciální výzva), který zaujal nejen studenty, ale také širokou veřejnost, a jehož partnerem a mentorem je společnost NYMO.

Letošní ročník byl zahájen společným setkáním a networkingem v zajímavých a úchvatných prostorách Next Zone. Přihlásit se tedy již nemůžete, ale můžeme se společně podívat, co je na výzvě tak jedinečného, lákavého či záhadného.

Pro nás, členy týmu Cirkulárních dotací, je rozhodně nejzajímavějším, najzáhadněším a nejzázračnějším materiálem zmíněné mycelium. Nejen že je to ekologický a cirkulární materiál, ale je i 100% přírodní. Tahle potvůrka za správných podmínek sama roste, potravou jí jsou např. piliny, sláma, nebo již zmíněný recyklovaný sádrokarton. Poté se rozmixuje a znovu pokračuje v růstu ve vytvořené formě. Lze z ní tak vytvořit nábytek, cihly, formy na foukání skla a mnoho dalších užitečných věcí. Co se podaří vymyslet studentům v této velkmi atraktivní kategirii je ovšem stéle otázkou.

Stejně jako díla v další zajímavé kategorii, kde soutěžící budou moci využít odpad, který vzniká při 3D tisku. Jedná se o nepovedené výtisky, různé podpory či testovací výrobky a další materiál, který čeká v oboru 3D tisku na další využití. Mnoho podnětů a nápadů jistě studenti získají v rámci workshopu, který pořádá ve své Farmě společnost Prusa Research.

Workshop nemine ani zájemce v dalšícu dvou kategoriích, kde zrecyklují plast v podobě reklamních bannerů od firmy BAT nebo vysloužilý sádrokarton se staveb firmy Skanska.
Výzva Reborn design je tedy velkou příležitostí nejen pro jednotlivé soutežící. Přináší celé naší společnosti možnost snížit množství odpadu, který by jinak ničil naší planetu, a přetavit ho v něco nového, užitečného, praktického a kráceného.

Děkujeme organizátorům, firmám Lavaris & Plastenco design, že i MIDA Consulting a Cirkulární Dotace se mohou aktivně účstnit a naše Michala Pešková je mentorkou v oblasti ekonomické udržitelnosti navrhovaných výrobků a odbornou porotkyní.

Chcete vědět, co v hlavách a pod rukama mladých designerů vznikne? Sledujte průběh soutěže, neunikne vám tak termín výstavy prototypů či pozvánka na vyhlášení vítězů.

Hlavní partneři: Prusa Research, Skanska, BAT, MYMO
Partneři: FA ČVUT, ŠKODA, IKEA, MIDA Consulting, PWC, Balance in Motion, Matério
Podporovatelé: AMSP ČR, PETMAT, Preciosa, Next Zone, Severská komora v ČR, PII
Mediální partneři: Newstream.cz, Průmyslová ekologie, cirkularnidotace.cz, Material Times, EnviWeb.cz
Organizátoři: Lavaris & Plastenco design

 

Helena

"Světu cirkulárních dotací se snažím dát zajímavý tvar, aby přiměl čtenáře zamyslet se nad jeho přínosem. Pomůžeme i vám změnit přístup k podnikání a planetě? Budete také cirkulární?"

Téma článku

Cirkulární dotace Ekodesign

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat