#97 Zachraňte nechtěné vánoční stromečky

Vánoce, Vánoce přicházejí, zpívejme přátelé, po roce Vánoce, Vánoce přicházejí, šťastné a veselé....

Kdo by neznal text této populární české vánoční písně, který hovoří o tom, že co se může na Vánoce pokazit, pokazí se.

Asi každý si přeje, aby jeho Vánoce byly dokonalé, krásné a nezapomenutelné. Je to však doopravdy nutné? Je nutné mít dokonalé oblečení, dárky, stromek? Zakladatelé projektu Zachraň stromek si to rozhodně nemyslí a mají pravdu!

Vánoční strom.jpeg

„Nedokonalé stromky pro dokonalé Vánoce“

Originální český projekt, který vznikl na podzim roku 2022, vnáší udržitelný a ekologický pohled na vánoční stromky.

Základní myšlenka celého konceptu je naprosto jednoduchá: nepotřebujeme vánoční stromeček bez chyby. Křivý stromeček se dvěma špičkami, málo větvemi, nebo prostě jen moc košatý na kráse Vánoc rozhodně neubere. Naopak nás může hřát pocit, že jsme alespoň trochu ekologičtí a udržitelní v době, která je jinak velmi konzumní a k životnímu prostředí ne úplně šetrná.

Kromě příjemného pocitu se můžeme těšit i na překvapení. Nikdy se totiž neví, v čem je objednaný smrček Hubert, nebo jedlička Madlenka (tak zakladatelé projektu pojmenovali stromky, které nabízí k prodeji) nedokonalý. To se dozvíme, až když stromeček rozbalíme.

Trocha stromečkové matematiky

Každý rok se v České republice prodá okolo 1 300 000 kusů vánočních stromečku. Jedná se ovšem o číslo čistého prodeje, uříznuto jich je mnohem víc. Některé se prostě jen neprodají, jiné ani do prodeje nejdou, protože jsou vyhodnoceny jako nepěkné a neprodejné. Konkrétně se jedná zhruba o každý desátý vypěstovaný stromeček, a to je v celkovém počtu pěstovaných stromečků opravdu vysoké číslo! A právě na tyto stromečky tento jedinečný projekt cílí. 

Tím, že i tyto stromky jdou do prodeje, stačí vypěstovat méně „dokonalých“ stromků. Vzniká tím volná plocha, kterou lze zalesňovat, případně využít na pěstování jiných plodin. Dochází ke snížení plýtvání a zároveň efektivnímu využívání toho, co se vypěstuje.

Nedokonalý stromek a co dál?

Originalita a udržitelnost celého projektu ale není jen v tom, že si koupíme nedokonalý stromek. Jedná se o celou řadu aspektů, mezi které patří především:

  1. Nákup od lokálních pěstitelů: Většina stromečků prodávaných před nákupními centry vůbec nepochází z České republiky. V tomto projektu jsou ale prodávány výhradně stromečky od tuzemských pěstitelů, a proto nákupem podporujeme lokální producenty.
  2. Doprava: Snahou celého projektu je jednoznačně co největší udržitelnost. Proto i doprava takovéhoto vánočního stromku je plánována co nejefektivněji.
  3. Čerstvost: Na rozdíl od stromků dovážených ze zahraničí jsou tyto stromky řezány v nejzazším možném termínu, dost často až na konci listopadu (oproti standartnímu řezání počátkem října). Díky tomu je stromeček skutečně čerstvý a s trochou vody ve stojanu vydrží čerstvý a krásny po celé Vánoce.
  4. Cena: Stromky jsou vykupovány jako nedokonalé, tudíž za lehce sníženou cenu. Je nutné si ale uvědomit, že ať je stromeček krásný, nebo ošklivý, jeho vypěstování je stejně náročné. Proto cena není nižší než u běžně prodávaných stromků. V porovnání s cenou velkoobchodů je i vyšší, což pramení z toho, že v případě velkoobchodu jsou stromky vykupovány ve velkém množství. Navíc většinou od pěstitelů, kteří využívají různé dotace. Nicméně v případě takového stromku rozhodně nedochází k podpoře lokálních dodavatelů a vzhledem k délce dopravy se nejedná ani o ekologickou variantu. Nižší cena tak nemůže těšit. Navíc Zachraň stromek nabízí frézování a balení stromku zdarma, čímž dochází ke snižování celkové ceny.

A jak se o takový stromek starat?

Slovy zakladatelky celého projektu stačí takovýto stromek zalévat a pravidelně mu šeptat, jak moc mu ozdoby sluší.

Kde ale vzít ozdoby, které mu budou slušet, zvlášť pokud i v tomto případě stojíme o udržitelné produkty?

Jeden nápad bychom měli: ozdoby od firmy Plastenco. Tato firma se zaměřuje na udržitelnou designovou výrobu. Všechny její produkty, včetně ozdob, jsou tištěny na 3D tiskárně z filamentu, který byl vyroben ze 100 % recyklovaného plastu rPET. Poté, co ozdoby doslouží, lze je opětovně recyklovat. Takové ozdoby budou Hubertovi a Madlence určitě moc slušet.

A navíc dle našich informací zachráněné stromečky navštěvuje Ježíšek ze všech nejradši!

Tak po roce zase šťastné, veselé a cirkulární!

Přeje celý tým z cirkulární dotací a MIDA Consulting s.r.o.

 

Téma článku

Cirkulární dotace

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat