#66 Před očima nám roste nová realita udržitelnosti a ziskovosti. Jak na ni?

Cirkulární ekonomika je dnes bezpochyby celosvětovým trendem a lákadlem pro zákazníky, obchodní partnery a investory. Nejde jenom o snahu chovat se více udržitelně k planetě a snížit uhlíkovou stopu. Inovativní firmy mají k zavádění cirkulárních řešení do výroby i ryze praktické důvody – dobře si uvědomují, že tato změna podpoří jejich ziskovost.

ekodesign.jpeg

Cirkulární trend se táhne napříč celou ekonomikou

Firmy se dnes předbíhají ve vyhlášeních o co nejrychlejším přechodu na cirkulární výrobu a provoz. Automobilka Volvo označila cirkulární ekonomiku za jeden z klíčových pilířů své strategie udržitelnosti. Své výrobní linky Volvo inovuje tak, aby byly plně cirkulární do roku 2040. Naše Škoda Auto začíná u svých nových modelů zařazovat potahy sedaček z recyklovaných PET lahví.

IKEA představila plán stát se cirkulární již do roku 2030. Proto zanalyzovala možnosti přechodu na cirkulární dizajn již u více jak 9 500 svých produktů. Nicméně první vlaštovky cirkulárního nábytku prodává už dnes - například modulární postýlky, úložné skříně či pohovky, u nichž lze jednotlivé části přidávat nebo odebírat tak, aby se přizpůsobovala neustále se vyvíjejícím a měnícím potřebám členů domácnosti (čímž se sníží potřeba zákazníků pořád kupovat nové kousky a vyhazovat ty staré).

Nejde ale jenom o velké hráče a globální lídry. Cirkulární trend se táhne napříč celou ekonomikou a také u nás se zapojují firmy všech velikostí, včetně malých a středních podniků.

Jednou takovou společností je i firma LAVARIS, jež se zabývá vývojem a výrobou nejmodernějších recyklačních linek. Mnohé naše firmy dle principů cirkulární ekonomiky postupně transformují nejen svůj vlastní provoz ale i dodavatelské řetězce, čímž svůj pozitivní dopad zmnohonásobují.

Je čas přidat se, co myslíte?

Měníme teorii na praxi

A teď to vůbec nejdůležitější - jak vlastně proměnit cirkulární ekonomiku na realitu ve vaší firmě? Nejde to ze dne na den. A to je úplně v pořádku.

Na začátku tvorby vaší cirkulární strategie je velice důležité si uvědomit, že cirkulární řešení nejsou jen o recyklaci a odpadech. Mají mnohem, mnohem širší škálu využití.

Tady je několik klíčových otázek, které si můžete pokládat, když začínáte s kolegy uvažovat prakticky o cirkulárním modelu ve vaší výrobě:

  • Jak můžeme omezit primární suroviny a vstupní materiály?
  • Jaké materiály používáme? Jsou udržitelné? Uměli bychom využít ve výrobě i recyklované materiály?
  • Které principy cirkulárního dizajnu se nejvíce hodí pro navrhování našich produktů?
  • Jak co nejdéle udržet materiály/součástky/produkty v provozu? (Kde umíme předejít vzniku odpadu? Kde recyklovat? Kde upcyklovat?)
  • Co děláme pro prodloužení doby životnosti výrobku?
  • Máme podchycený nebezpečný odpad a znečištění?

Jsme v tom společně!

Zavádění cirkulárních inovací do výroby může vypadat na první pohled jako nadlidský úkon. Dnes už u nás naštěstí existuje celý ekosystém rozvětvené podpory pro zavádění cirkulárních řešení ve firmách:

Těší nás, že mnoho českých výrobních firem už kráčí cestou cirkulárních řešení. Staňte se jednou z nich! Rádi vám pomůžeme s tvorbou vaší první cirkulární strategie včetně doporučení vhodného modelu pro její financování.

PORADIT SE

Milan

"Ekologický pohled na byznys je v mojí DNA. Věřím, že právě v cirkulární ekonomice je budoucnost firem. Podle cirkulárních principů mohou totiž firmy vytvářet takové produkty, které zákazníkovi umožní pocítit, že dělá něco nejen pro své zdraví, ale i pro zdraví naší planety."

Téma článku

Cirkulární dotace Cirkulární řešení Výroba

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat