#92 Nilmore®: Věčné oblečení – obnošené vraťte, vyrobíme z něj nové!

O tom, že textilní průmysl je jedním z největších znečišťovatelů naší planety není pochyb. Cílem Cirkulárních dotací ovšem je ukázat, že věci jdou dělat i jinak, a inspirovat tak další podnikatele k přechodu na model cirkulární ekonomiky.

nimlore cedulka.png

Nejen že tím mohou výrazně ulehčit naší planetě, ale zároveň pro ně může být cirkulární a ekologické smýšlení novým impulsem, který přivede další zákazníky.

Jedna z našich oblíbených firem, která chce dělat věci jinak – šetrně k přírodě, je Nilmore®. Psali jsme o nich již v našem článku Cirkulární Vánoce: Firemní dárky chytře, a nyní bychom vám o nich chtěli napsat více.

I když se vám možná bude zdát, že dosáhnout 100% uzavřené cirkulární smyčky právě u oblečení, je téměř nemožné, odborníci z této české startupové společnosti vás vyvedou z omylu.

V současné době textilní průmysl spotřebovává 20 % veškeré světové vody a vyprodukuje 10 % všech světových emisí skleníkových plynů.

U většiny materiálů, ze kterých se dnes oblečení a textil vyrábí, opravdu k recyklaci docházet nemůže. A tak nadšenci v čele s Ing. Mikulášem Hurtou, zakladatelem společnosti, trávili několik let výzkumem a vývojem, aby nakonec dokázali vytvořit plně cirkulární oblečení.

Z čeho je tedy oblečení od Nilmore® vyrobeno?

nilmore trička.png

Jedná se o materiál na biologické bázi, získávaný z obnovitelných zdrojů, tzv. PLA, který je zároveň biologicky plně odbouratelný. Nejčastěji se vyrábí z kukuřičného nebo bramborového škrobu. V Nilmoru ale díky jejich cirkulárnímu konceptu surovinový zdroj zcela omezili a vytvořili tak unikátní materiál cPLA, tedy cirkulární PLA, který vytváří ze zpětně odebraných dosloužilých a obnošených kousků svých zákazníků. Kromě již zmíněného ekologického kreditu má materiál i další výhody – je lehký, příjemný na těle a snadno se udržuje.

Jak systém recyklace funguje?

Nilmore® oblečení je plně cirkulární, což znamená, že je zajištěn zpětný sběr a následná recyklace materiálu, ze kterého jsou vyrobeny nové produkty.

Zákazníci mohou vrátit obnošené oblečení k recyklaci jednak poštou, jednak na jednom z odběrných míst, nazývaných jako „cirkulární Zásilkovny“, která najdou napříč celou republikou.

Materiál od Nilmoru je v současné době jediným cirkulárním textilem na trhu, a tak lze zatím vracet pouze produkty, které byly vyrobeny pod touto značkou. Ale lidí, kteří se chtějí oblékat ohleduplně vůči planetě, stále přibývá, a dá se tedy očekávat, že se i nabídka plně recyklovatelného oblečení rozšíří. V nejbližší době je například v plánu materiál vyrobený Nilmorem nabídnout i jiným módním značkám.

Více o tom, co má společného Cirkulární ekonomika a textilní průmysl, si můžete přečíst v našem starším článku.

Cirkulární textil a dotační podpora

Nebyli bychom to my z Cirkulárních dotací, abychom pro jakýkoliv cirkulárně smýšlející záměr nedokázali najít vhodnou možnost financování.

Výzkumnou a vývojovou fázi projektu, kterou má již Nilmore za sebou, lze finančně podpořit například díky programu Aplikace, kde je navíc velmi vítána i spolupráce s výzkumnou organizací či univerzitou.

Nyní je zde ovšem jedinečná příležitost pro startupy s odvážnými cirkulárními nápady. Díky programu Technologická inkubace mohou získat nejen finance na své projekty. Program nabízí startupům také mentoring v technické i byznysové oblasti, networking, mnoho užitečných workshopů a seminářů nebo pomoc s technologickým transferem – tedy následným využitím prototypů a patentů či technologií.

Nyní je tu tedy jedinečná příležitost, ale zároveň i nejvyšší čas, změnit nejen váš byznys, ale i svět – my vám s tím rádi pomůžeme.

 

 

 

Helena

"Světu cirkulárních dotací se snažím dát zajímavý tvar, aby přiměl čtenáře zamyslet se nad jeho přínosem. Pomůžeme i vám změnit přístup k podnikání a planetě? Budete také cirkulární?"

Téma článku

Cirkulární dotace

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat