#94 Reborn design 2023: Rakve pro domácí mazlíčky z mycelia aneb šetrné a ekologické rozloučení

Řeč je o rakvi pro zvířata Mykofin, vítězi soutěže Reborn Design 2023

Hlavním cílem této prestižní soutěže, o které jsme více hovořili zde je podporovat udržitelný design a propagovat myšlenku cirkulární ekonomiky. Soutěž Reborn Design je nejen platformou pro objevování nových tvůrčích směrů, ale také nástrojem podporujícím myšlenku cirkulárního hospodářství. Účastníci soutěže nechávají volný průchod své fantazii a rozvíjejí projekty, které dokazují, že odpad nemusí být pouhou zátěží, ale může být zdrojem nových příležitostí a hodnot.

Letošní ročník představil zajímavou výzvu, která spočívala v experimentálním designu využívajícím mycelium, což je složitá síť propojených vláken, která slouží jako základ pro růst hub a některých bakterií. Mycelium má dobré termoizolační, akustické, filtrační a ohnivzdorné vlastnosti, které jej činí velice zajímavým materiálem. Také se velmi dobře a rychle rozkládá v půdě. V závislosti na podmínkách se rozkládá v rozmezí jednotek až desítek dnů.

Vítězem v této speciální kategorii s designem z mycelia se stal Vojta Vydržel z FA ČVUT.

Jeho inovativní projekt spočíval v návrhu rakve pro domácí mazlíčky právě z tohoto unikátního materiálu. Mycelium je v tomto ohledu užitečné díky rychlé době rozkladu, což umožňuje mnohem rychlejší návrat živin do země a ekosystému.

Autor navrhl rakve z mycelia v několika velikostech, podle typu zvířete. Rakev působí velmi elegantně, tvarem připomíná říční oblázek. Je hladká, oblá, bez ostrých hran. Horní stranu víka zdobí symbol složený z řeckých písmen alfy a omegy, která symbolizují nejen koloběh života, ale také návrat živin do ekosystému.

rakve-z-mycelia-820x436.jpg

Porota ocenila i praktičnost a uplatnitelnost projektu na trhu. Přibližně 57 % českých domácností totiž žije s domácím mazlíčkem, přičemž zhruba třetina chovatelů si svá zesnulá zvířata bere domů na vlastní pohřeb a přibližně třetina je nechává zpopelnit.

Kromě rakve byla součástí návrhu i urna. Zatímco pohřbívání v rakvi může být legislativně omezeno, urny nabízejí větší flexibilitu. To umožňuje uložení urny jen několik centimetrů pod povrchem země. Tato varianta pohřbu v urně byla začleněna do designového konceptu, a to nejen jako alternativa k tradiční rakvi, ale také jako prostředek, jak vytvořit památník pro zesnulého mazlíčka. Součástí urny je sazenice stromu nebo rostliny, která mohla po pohřbu vzklíčit a růst jako symbolická připomínka života, který zvíře sdílelo s lidmi.

Výsledkem autorovy práce byl nejen esteticky působivý design, ale také smysluplný projekt, který spojil péči o životní prostředí, praktičnost a emocionální rozměr. Projekt Mykofin ukazuje, že inovace může jít ruku v ruce s ohleduplností k planetě. 

Matěj

"Věřím, že udržitelný rozvoj a cirkulární ekonomika jsou klíčem pro naši budoucnost. Svět se točí okolo financí, a proto vím, že je nutné podpořit projekty, které dávají smysl ekologicky, sociálně, ale i ekonomicky."

Téma článku

Cirkulární dotace Cirkulární řešení Ekodesign

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat