#93 Když se odpad stává zdrojem aneb jak zapojit i svou firmu do odpadového tržiště

V roce 2020 každý člověk v Evropské unii vyprodukoval v průměru 4,8 tuny odpadu. Největší podíl pochází ze stavebnictví (37 %), které je následováno těžebním (23 %) a zpracovatelským průmyslem
(11 %). I přesto, že se míra recyklace postupně zvyšuje, na skládkách skončilo více něž 30 % vyprodukovaného odpadu. Každý nevyužitý odpad tak představuje ztrátu zdrojů ve formě materiálu i energie. Kromě toho má skládkování negativní dopady na životní prostředí. Navíc, v době vysokých cen primárních materiálů a omezenosti přírodních zdrojů se otázka zpracování odpadů pro jeho další využití dostává do popředí. Možné řešení nabízí společnost CYRKL a jejich digitální odpadové tržiště.

cyrkl recyklace materialu.jpeg

CYRKL vzniknul v roce 2018 s hlavní myšlenkou efektivního využití druhotných materiálů ve firmách. Co pro jednu firmu může být odpad, pro jinou může představovat cenný materiál pro výrobu. Propojení nabídky a poptávky je tak výhodné pro obě strany, které ušetří jak finanční náklady, tak přírodní zdroje i emise oxidu uhličitého.

CYRKL tak vytvořil digitální tržiště v oblasti odpadů a nejrůznějších druhotných materiálů, které je největší evropskou platformou pro obchodování s průmyslovým odpadem a recykláty.

Velké firmy nebo menší podniky – zákazníkem se může stát každý

Od svého vzniku CYRKL zapojuje přes 16 000 společností z celého světa. Zákazníky tvoří významné firmy jako je například Škoda auto, Skanska, Lidl, Heineken, DM nebo IKEA. Například Lidl na odpadovém tržišti nabízí velké množství měkčené folie, což představuje materiál ze kterého jiné firmy své produkty vyrábí. Kupující si odveze několik desítek tun folie, čímž Lidl ušetří náklady za odvoz svého odpadu a kupující firma zase na svých vstupech do výroby. Využítí díky odpadovému tržišti našly také použité hliníkové plechovky z hudebního festivalu. Plechovky využila firma Škoda auto pro výrobu komponent do aut. Dalším příkladem obchodování jsou použité PET láhve, které mohou mít mnoho dalšího využití například v podobě strun do 3D tiskáren. Příkladem odkoupených PET lahví je vznik uměleckého díla s názvem Kaleidoskop, které bylo později vydraženo.  

Odpadové tržiště nabízí velké množství nejrůznějších materiálů. Nabídku tvoří „odpad“ jako jsou gumové těsnění, nepoužitá rozpouštědla, vlaková sedadla, nebo tuky z odmašťování. Skrze slovenskou platformu se dokonce prodal celý most, který měl být zdemolován. Kromě zmíněných velkých firem, se tak díky širokému záběru do obchodování mohou zapojit také menší firmy nebo drobní podnikatelé. Efektivnější nakládání s primárními výrobky tak pomáhá šetřit jak peníze, tak životní prostředí.  

Od spuštění digitálního tržiště v roce 2019 bylo celkem zobchodováno 14 090 tun materiálu a publikováno přes 15 000 nabídek.

Jak zapojit svou firmu?

Digitální odpadové tržiště je tady pro každého, kdo chce s odpadem pracovat dál jako se zdrojem. Každý nový uživatel si službu může vyzkoušet nejprve zdarma. V rámci bezplatného účtu je možné oslovit až 50 nabídek a se třemi uzavřít obchodní dohodu. Uživatel, ať už odpad nabízí nebo poptává, si jednoduše vytvoří profil, skrze který během několika minut produkt přidá nebo vytvoří poptávku. Vše funguje na bázi digitálních technologií a umělé inteligence, která obchodní partnery napříč všemi zeměmi propojuje. Platforma nabízí přes 100 různých kategorií, díky kterým je možné prodat/poptat odpad od plastů přes organický odpad až po celé kusy odpadu.

Pokud je celý systém pro firmu výhodný, je možné přejít na účet Premium, který nabízí neomezené možnosti v obchodování. Navíc je zde možnost podpory od odpadového experta a další uživatelské výhody.

Cirkulární ekonomika v hlavní roli

Celý koncept digitálního odpadového tržiště vychází z principů cirkulární ekonomiky. Firmy obchodují se svými odpady, které naopak jiné firmy přeměňují opět ve zdroje.

Odpad tak nekončí na skládkách, ale dostává se znovu do oběhu ať už ve formě nového produktu či recyklací. Kromě platformy pro obchodování s odpadem, CYRKL také firmám nabízí poradenství, jak vlastní vznikající odpady z výroby dále využívat, ale také jak jejich vzniku předcházet (tzv. cirkulární odpadové skeny). Analýza vlastních odpadních toků a jejich možné využití, tak představuje pro společnost nejen finanční příjem, ale také úsporu CO2. CYRKL svými aktivitami motivuje firmy k přechodu na oběhové hospodářství, který sebou nese pozitivní dopady jak po stránce ekonomické, enviromentální tak i společenské.

Jak odpad dále využívat nebo mu předcházet si však často žádá zavedení inovativních řešení, na která nezapomíná ani dotační podpora.

Výzkum, vývoj a inovace hrají důležitou roli v přechodu na oběhové hospodářství, ne méně důležitá je také digitalizace výroby, energetické úspory nebo úspory vody a mnoho dalších inovací ve výrobním procesu. Přehledně jsme pro podniky shrnuli aktuálně dostupné dotační možnosti v tomto článku

Možná se to zpočátku nezdá, zajisté se však najde spousta oblastí, které přispějí k cirkularitě vaší firmy a nejen k úsporám finančním. Jaká dotační podpora bude vhodná právě pro vaše řešení? Pojďme to společně vymyslet!

 

 

 

Aneta

"Nevyhazovat, ale znovu smysluplně využívat s ohledem na životní prostředí i společnost. To je pro mě hlavním cílem, který mi dává obrovský smysl. Jsem ráda, že i za pomocí cirkulárních dotací můžeme krok po kroku měnit svět."

Téma článku

Cirkulární dotace

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat