#28 Je tvoje střecha vhodná pro fotovoltaické panely?

Energetická soběstačnost je čím dál více žádaná domácnostmi i firmami. Nyní je tu pro ně možnost si ověřit, zda orientace a sklon jejich střechy odpovídá efektivní instalaci panelů pro výrobu vlastní elektřiny.

O tom, že cena elektřiny neustále roste a řešením pro firmy může být fotovoltaika a akumulace energie pořízená díky dotaci jsme psali už v předchozím článku. Nyní bychom ti chtěli poradit, na co se zaměřit, pokud o instalaci solárních panelů uvažuješ, aby investice byla co nejvíce efektivní.

Pokud jsi jedním z těch šťastlivců, který má možnost si pro svůj byznys nechat postavit zcela novou budovu, je použití solárních panelů výrazně jednodušší. Když se s panely počítá již během projektování stavby, mnoho aspektů stavby jim lze přizpůsobit, aby byly maximálně osluněny.

Patříš-li ale do velké skupiny těch podnikatelů, kteří chtějí fotovoltaiku využít na starší budově, je třeba před montáží udělat analýzu, která ti pomůže se rozhodnout, zda bude výroba elektřiny efektivní.

Jak to funguje

Díky leteckému snímkování z letadel a dronů a následnému počítačovému výpočtu je možné vytvořit model povrchu zástavby, u něhož jsou jednotlivé střechy na základě softwarového výpočtu osvitu barevně rozlišeny podle toho, kolik slunečního záření na něj dopadá během celého dne. Na základě takovéto velké mapy tak lze rozhodnout, zda je střecha pro instalaci vhodná. Tím ale analýza nekončí, u každé střechy je možné provést i detailní výpočty, které předpoví, kolik kWh elektrické energie lze ročně umístěním solárních panelů vyrobit.

mapa osvitu.jpg

Využití pro velká města i malé firmy

Velká města tak mohou pomoci snížit produkci CO2 na svém území. Jedním z měst, které se do takového projektu již pustily je Brno, které poskytuje mapu slunečního osvitu obyvatelům zdarma v rámci projektu Připrav Brno. Radnice tak získala užitečný podklad pro instalaci fotovoltaiky na střechy budov, které má ve svém vlastnictví, ale také ho zprostředkovala podnikatelům a umožnila jim snazší start energetické soběstačnosti. Do mapy můžeš nahlédnout zde.

Zájem o fotovoltaiku a energetickou soběstačnost v ČR stále roste i díky koronavirové krizi a očekává se, že trh nebude stagnovat ani v následujících letech. Věříme, že tomu pomohou i dotační programy, jejichž cíl je restart solární energie v ČR ještě umocnit.

Chceš i svou firmu zapojit do fotovoltaiky? Věříme, že nyní pro tebe bude rozhodnutí jednodušší.

Helena

"Světu cirkulárních dotací se snažím dát zajímavý tvar, aby přiměl čtenáře zamyslet se nad jeho přínosem. Pomůžeme i vám změnit přístup k podnikání a planetě? Budete také cirkulární?"

Téma článku

Článek

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat