#43 Konec prodeje aut na fosilní paliva?

Vypadá to, že přechod na elektromobilitu je pro evropský automobilový průmysl nezvratným osudem. Otázkou je tedy zřejmě pouze to, kdy tento významný předěl, po kterém nebude možné prodávat nové vozy poháněné fosilními palivy, nastane.

elektromobil.jpeg

Kdy to bude?

Pokud bude stanoveno konkrétní datum, znamená to jasnou zprávu výrobcům i spotřebitelům. Všechny ryze nové modely automobilů pro Evropu by tak měly být již čistě elektrické, ale současné vozy se spalovacími motory se mohou dočkat ještě modernizací nebo nových generací.

K zelenému přechodu automobilové dopravy se postavil čelem již například koncern Volkswagen. Dle Martina Jahna ze Škoda Auto, která je součástí této skupiny, se ukončení prodeje vozů se spalovacími motory blíží v celé Evropě. Nejasné je pouze to, zda nastane v roce 2030 či 2035.1

Nezbytnou podmínkou je samozřejmě nutnost významně posílit sítě dobíjecích stanic, ale také celý systém kolem auta (předehřívání, sledování kapacity, vyhledávání nabíjecích stanic či snadné placení). Škoda Auto, jako hlavní výrobce aut v naší zemi, počítá s tím, že bude platit za tahouna právě při rozvoji potřebné infrastruktury.

Udržitelná doprava a dotace

Téma udržitelnosti dopravy hraje důležitou roli také v dotačním prostředí. Současná finanční podpora je zacílena na snižování negativních dopadů dopravy na životní prostředí, veřejné zdraví i klimatickou změnu. Podporováno je tak hledání nových řešení, a to prostřednictvím výzkumu a vývoje, který se zaměřuje na nové alternativní zdroje energie v dopravě včetně zabezpečení systémů distribuce a skladování nových alternativních paliv či nové systémy pohonu dopravy.

Další oblastí výzkumu je ale i omezení negativních vlivů dopravní infrastruktury v podobě nežádoucích emisí hluku, prachu či skleníkových plynů, ale i rozdělování krajiny. Na projektové záměry s tímto tématem spojené je tak možné čerpat finanční podporu v podobě osobních nákladů řešitelského týmu, nákladů na vybavení (formou odpisů), potřebného materiálu či služeb.

Máte i vy ambice realizovat projekt spojený s tématem udržitelné dopravy? Poraďte se o něm s námi:

PORADIT SE

1Euro: ekonomický týdeník. Praha: Euronews, 1998-. ISSN 1212-3129.

Alžběta

"Myšlenky cirkulární ekonomiky považuji za velmi přínosné a jsem ráda, že jsme se i my rozhodli přispět svou trochou do cirkulárního mlýna a usnadnit cestu průlomovým nápadům."

 

Téma článku

Článek

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat