#89 Cirkulární průmyslové budovy: příležitost pro inovativní firmy

Zahraničí je vždycky trochu napřed. S cirkularitou průmyslových staveb si zahraniční investoři umí dobře poradit. Již ve fázi návrhu pracují s potřebou energetické šetrnosti a cirkularity. Proto jsme se pro příklad průmyslové budovy bez emisí vydali za hranice Česka. Ne abychom obdivně zatleskali, ale abychom se povzbudili k podobným realizacím i u nás. Víte, že na oblast úspor energií v průmyslových budovách můžete využít dotační program?

cirkularni budova_uspory.jpeg

Současný svět se už dlouho pere s problémem emisí skleníkových plynů, zejména oxidu uhličitého (CO2), za nímž stojí ve velké míře spalování fosilních paliv. Energetická úspornost a bezemisní budovy proto patří mezi velké výzvy moderního stavitelství. Silný trend bezemisních průmyslových budov ze zahraničí brzy dorazí i k nám a přispěje ke zkvalitnění života a uzdravení životního prostředí. 

Bezemisní budovy kompenzují svou nízkou spotřebu energie z emisních zdrojů výrobou z obnovitelných (bezemisních) zdrojů – buď samovýrobou na úrovni budovy, nebo v rámci komunity.

Jaké základní požadavky klade cirkularita na průmyslové budovy? Musí být energeticky úsporné, soběstačné, inteligentní, s minimální spotřebou nových zdrojů (např. během výstavby), s téměř nulovou emisí. Jedním slovem cirkulární. Stavba musí nést co možná nejnižší ekologickou stopu, a to po celou dobu své existence. Developeři by proto už v návrzích měli myslet na celou řadu aspektů od energií, materiálů, provozu, řešení odpadu atd. Vzít zkrátka v potaz vše, co dopadá na životní prostředí. Zahrnout celý životní cyklus budovy.

Distribuční centrum Prologis Park Waalwijk DC3

Ukázkový příklad, jak využít dostupné zdroje inovativnějším, udržitelnějším a efektivnějším způsobem, představuje distribuční centrum Prologis Park Waalwijk DC3, které vyrostlo na začátku května 2020 v Nizozemsku. Sklad o rozloze přibližně 26 000 m2 staví na cirkulárních principech a výsledkem je stavba z 20 až 30 % z cirkulárních, biologických nebo tzv. C2C materiálů (cradle to cradle - z kolébky do kolébky), kde se klade důraz na snadnou demontáž, oběhové hospodářství, plnění standardů udržitelných budov BREEAM a WELL a také na kvalitu prostředí a pohodu pro zaměstnance.

Pro zajímavost malý detail z výroby: na oddělovací stěny se opětovně využily materiály původem ze staré zubní ordinace. Na výrobu podlah se zase aplikovaly staré rybářské sítě a kalcium, což je odpadní produkt z nedaleké čistírny odpadních vod.

Pojďme se ale blíže podívat na energie, protože energetická soběstačnost a bezpečnost je aktuálně velkým tématem, které se dotýká snad všech skupin obyvatel a rezonuje napříč celou ekonomikou. Zde jsou vybrané technické komponenty skladu, které mají přispět k energetické úspoře a také k nižším emisím:

  • Vysoce kvalitní izolované stěnové panely a střešní systém (Certifikát C2C)
  • Ocelová střešní konstrukce připravená pro instalaci solárních panelů na celou plochu střechy.
  • Energeticky úsporné sálavé stropní panely ve skladu. Panely jsou vytápěny nepřímo prostřednictvím tepelného čerpadla
  • Inteligentní měřiče energie pro monitorování a správu spotřeby energie
  • Energeticky úsporné LED osvětlení
  • Nabíjecí stanice v areálu pro elektromobily a jízdní kola

Kde můžeme něco změnit?

Projekt v sobě v podstatě kloubí přístup „od kolébky po hrob“ a v rámci ekologických dopadů bere v úvahu všechny fáze životního cyklu budovy. Co se týče provozu, kromě elektrické energie se snaží šetřit vodou, pracuje i s tou dešťovou nebo efektivně nakládá s odpadem. Cílem je snížit jeho množství a zároveň zvýšit recyklaci prostřednictvím certifikovaného zařízení na jeho zpracování.

Výchozím bodem pro celý projekt se stala otázka: „Kde můžeme dnes něco změnit?“ Prologis Park Waalwijk DC3, za nímž stojí jedna z předních světových společností v oblasti udržitelných nemovitostí, díky ní nastavil nový standard pro cirkulární výstavbu. Zajímavým faktem je také délka celé realizace. Mohlo by se zdát, že musela zabrat dlouhé roky, ale není tomu tak. I v tomto je stavba výjimečná, protože od pouhého náčrtu v dubnu 2019 potřebovala k finálnímu předání zhruba 13 měsíců.

Dotační program pro české firmy

O průmyslové areály je stále enormní zájem (mnohé mají dlouhodobě téměř nulovou neobsazenost), a to z nich činí velice výnosnou formu investice. Pro představu, objem investic do komerčních nemovitostí v roce 2022 šplhal ke dvěma miliardám eur (přes 50 miliard Kč). Ideální čas o nich přemýšlet. Samozřejmě cirkulárně!

Chcete-li i vy ve vašich podnikatelských objektech zavést opatření, která povedou k trvalé úspoře energií, a stát se o trochu více environmentálně šetrnou a udržitelnou stavbou, neváhejte se podívat na možnosti čerpání dotace. Třeba do našeho staršího článku, kde jsme se tématem zabývali. Podrobnější informace můžete najít také na stránkách MIDA Consulting, kde najdete kompletní přehled podporovaných aktivit a všech podmínek žádoucích pro poskytnutí dotace.

Pokud si i přesto nebudete vědět rady, obraťte se na nás, vše spolu probereme a vyjasníme.

PORADIT SE

 

 

 

 

 

Milan

"Ekologický pohled na byznys je v mojí DNA. Věřím, že právě v cirkulární ekonomice je budoucnost firem. Podle cirkulárních principů mohou totiž firmy vytvářet takové produkty, které zákazníkovi umožní pocítit, že dělá něco nejen pro své zdraví, ale i pro zdraví naší planety."

Téma článku

Cirkulární dotace

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat