#48 Udržitelná města: nedosažitelný sen nebo realita budoucnosti?

Ekologické domy, ekologické automobily, udržitelné zdroje energie – o tom všem už jste pravděpodobně slyšeli. Mohou ale být udržitelná celá města?

V Židlochovicích u Brna je plánována výstavba nové čtvrti – Chytré Líchy. Inspirováno podobnými projekty zejména z Německa a Skandinávie zde město hodlá vybudovat unikátní novou čtvrť. Měla by být moderní, příjemná k životu a navíc ekologická. To znamená uhlíkově neutrální, v podstatě bez aut, zato plná zeleně a chytrých řešení jako je třeba inteligentní veřejné osvětlení.

Ne vždy je samozřejmě reálná výstavba celých nových čtvrtí, modernizovat však stávající města potřebují neustále. Plánování udržitelné výstavby není jednoduchý proces, větší počáteční investice (časová i finanční) zde ale může přinést výrazné ušetření do budoucna.

Nebo se nabízí možnost na takové projekty čerpat dotace, aktuálně například pomocí dotačního programu Trend, který cílí na vývoj a výzkum nových výrobních, digitálních a kybernetických technologií.

Klíčové je v tomto případě využití obnovitelných zdrojů energie, a to ideálně v místě spotřeby. To v našich podmínkách znamená zejména fotovoltaické panely strategicky umístěné na střechách budov. Samotné domy splňující nízkoenergetické či pasivní standardy by měly co nejvíce šetřit energii potřebnou na svůj provoz a také v maximální možné míře využívat dešťovou vodu.

udržitelná města.jpeg

„A kde se tu dá zaparkovat?"

Velká evropská města stále častěji přistupují k omezení dopravy alespoň ve svých centrech. Toto omezení samozřejmě značně vylepšuje ovzduší, úroveň hluku a celkově atmosféru měst. Má to ale i svá úskalí. Je to především potřeba záchytných parkovišť a dobře vyřešený systém hromadné dopravy.

Další možností je neomezit vjezd plošně, ale pouze některým typům automobilů, většinou na základě emisních norem. Tato opatření napomáhají postupnému přechodu k ekologičtějším způsobům dopravy, kterým jsou například elektromobily. Stoupající oblibu elektrických automobilů lze ještě více podpořit budováním veřejných nabíjecích stanic na strategických místech. V tomto ohledu je potřeba myslet dopředu!

Dalším strategickým krokem je i podpora tzv. carsharingu (čili sdílení aut) nebo budování cyklostezek. Česká města se pravděpodobně nestanou takovými cyklistickými velmocemi jako jsou třeba Kodaň nebo Amsterdam, přesto lze i u nás podporou cyklistiky chránit jak životní prostředí, tak zdraví obyvatel.

Tyto změny se nedají provést bez diskuse s občany konkrétních měst a obcí – pořád tu jde převážně o jejich potřeby. Cílem by mělo být vytvoření takového prostoru, aby se v něm dalo bez auta snadno obejít.

Chytré město = zelené město

Užívat si výhod života ve městě, a přesto být obklopen přírodou – zní to jako protimluv? V případě udržitelných měst určitě ne. Zelenější město není příjemnější jen z estetického hlediska (i když je to samozřejmě nezanedbatelná výhoda). Více zeleně v městské výstavbě totiž automaticky znamená lepší zadržování vody v krajině a snadnější ochlazování. To ocení asi každý, kdo někdy zažil horký letní den uprostřed města plného asfaltu a betonu.

Městskou výsadbu je ale třeba strategicky plánovat z hlediska údržby a udržitelnosti. Ideální je vyhnout se nepůvodním druhům dřevin (jako je třeba stále oblíbený trnovník akát) a pokud možno sázet naše domácí druhy s ohledem na nadmořskou výšku a složení půdy. Alespoň na některých místech lze pak například nasít pestré luční směsi místo obligátních krátce střižených trávníků. Je tak možné vytvořit přátelštější prostředí pro užitečný hmyz, kterého v naší přírodě bohužel rapidně ubývá.

Skvělým konceptem jsou také komunitní zahrádky, jejichž součástí může být třeba společný kompost, kde najde uplatnění organický odpad z domácností a promění se v cennou surovinu. Toto cirkulární řešení snižuje množství odpadu, který je třeba odvážet a likvidovat, a navíc vytváří i příležitost posilovat sousedské vztahy při společném zahradničení.

Praktické a ekologické zároveň?

Udržitelnost na úkor pohodlí? V žádném případě! Pořád je třeba počítat s tím, že města stavíme pro lidi a lidem se v nich musí pohodlně žít. Ne všechno ekologické je také praktické a občas je tak třeba dělat kompromisy.

Udržitelné čtvrti a města by stále měly nabízet dobrou dostupnost služeb a možností trávení volného času. Skrývá se zde příležitost podpořit lokální obchod a drobné podnikání. V duchu cirkulární ekonomiky zde může fungovat například re-use centrum se sdílenou dílnou.

Spojení všech těchto prvků v jeden projekt samozřejmě není jednoduché, ale nikoli nemožné, jak ukazují zkušenosti ze zahraničí. Jako příklad pro budování udržitelných měst a čtvrtí nám může posloužit třeba německý Freiburg, švédská Karlskrona nebo čínsko-singapurský Tchien-ťin.

A co vy, umíte si představit život v udržitelném městě? Nebo dokonce máte projekt, který by mohl pomoci zlepšit životní úroveň nás všech? Poraďte se s námi o možnost získat dotaci. Pomůžeme vám s potřebnou dokumentací.

Poradit se o svém cirkulárním projektu můžete zde:

PORADIT SE

Magda

"Jsem fanouškem pokroku, ale jako přírodovědci mi zároveň záleží i na životním prostředí. Věřím, že klíčem k udržitelnosti rozvoje může být právě podpora projektů stojících na myšlenkách cirkularity."

Téma článku

Udržitelnost

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat