#57 Hydroponie: Svěží přístup k zemědělské produkci

Zelenina vypěstovaná bez hlíny a při umělém světle? Chápeme, pokud se vám při této představě hned nesbíhají v puse sliny. Přesně to je ale podstata hydroponie, která je dnes považována za nejefektivnější způsob pěstování rostlin a jejímž výsledkem jsou, věřte nevěřte, potraviny stejně nebo i více chutné a výživné jako ty vypěstované tradičním způsobem. 

Pokud se vás někdo zeptá, co potřebujete k vypěstování salátu, asi se vám vybaví několik základních věcí – semena, voda, vzduch, sluneční svit a půda. Co se ale stane, když z této rovnice zeminu odstraníme?

Pěstování rostlin bez půdy pomocí živného roztoku je známé pod pojmem hydroponie. S rostoucí lidskou populací a rostoucími nároky na kvalitní výživu roste i potřeba hledat chytrá řešení pro pěstování zemědělských plodin. Přestože jsou principy hydroponického pěstování lidstvu známé už tisíce let, v poslední době zažívá tento přístup nový boom.

hydroponie.jpeg

Jak vypadá hydroponická zahrádka?

Jak už bylo řečeno, hlínu byste v hydroponické pěstírně hledali marně. Místo ní se používá celá řada různých substrátů. Jedním z nejčastějších je keramzit – pálený jíl, který dokáže zadržet spoustu vody, a tak udržovat potřebnou vlhkost. Často používaná je například i kokosová drť, minerální plsť, perlit či pemza. Důležité je, že na rozdíl od půdy substrát nijak nemění vlastnosti živného roztoku. Jeho úkolem je pouze udržet požadovanou vlhkost a zajistit dostatečný přísun kyslíku ke kořenům rostlin.

V automatizovaných hydroponických pěstírnách voda neustále cirkuluje, je filtrována, doplňují se živiny, upravuje se pH a teplota. Tím se omezuje spotřeba vody. Slunce je zde nahrazeno umělým světlem, většinou v podobě širokospektrálních LED diod, což zajištuje zdravý vývoj rostlin. Vlhkost a teplota je neustále pod kontrolou, aby bylo dosaženo optimálních růstových podmínek.

Díky tomuto přístupu je také možné pěstovat rostliny v několika patrech nad sebou. K dispozici tak máme mnohonásobně větší pěstební plochu.

Rostoucí oblibu vertikálního farmaření dokazuje existence celé řady projektů – z tuzemských je to třeba pražský start-up HerbaFabrica nebo břeclavská farma Feel Greens.

Proč pěstovat právě hydroponicky?

Tradiční zemědělství je úzce vázané na podnebí, v závislost na druhu rostliny je důležité množství slunečního svitu, srážek, vlastnosti půdy a nadmořská výška. Hydroponickou farmu lze oproti tomu provozovat v podstatě kdekoli – v podzemí, na lodi uprostřed oceánu a třeba i ve vesmíru.

Díky pečlivě kontrolovanému a neustálému přísunu živin rostliny rostou rychleji a větší jsou i celkové výnosy. Další výhodou je možnost produkce po celý rok a v konstantní kvalitě.

Bez přítomnosti půdy se významně snižuje výskyt různých škůdců, plevelů či plísňových chorob a tím do značné míry odpadá i nutnost chemických postřiků (což je dobrá zpráva například pro alergiky).

Lokální produkce = čerstvost a udržitelnost

Tento způsob farmaření je navíc značně flexibilní – snadno můžete měnit pěstované odrůdy a přizpůsobovat se poptávce. Mobilní hydroponické farmy lze stavět přímo v místě spotřeby, například pro potřeby restaurací. Odpadá tak nutnost dovozu a balení a surovina se dostane do kuchyně nesrovnatelně dříve.

Hydroponický způsob pěstování je mnohem čistší a umožňuje tak například prodej salátu i s kořeny, což výrazně prodlužuje dobu, po kterou produkt zůstane čerstvý. Dostáváme se tak i k důležitému bodu, kterým je omezení plýtvání potravinami. Není totiž výjimkou, že plodina, která nejprve urazí stovky kilometrů, aby se dostala do našeho supermarketu, nakonec končí bez užitku v popelnici, v lepším případě na kompostu.

Čím čerstvější potravinu zakoupíme, tím více času máme na její zpracování, a tím jednodušší je omezit nesmyslné plýtvání potravinami.

Nevýhodou je samozřejmě vyšší počáteční investice, ta je ale kompenzována násobně vyšší a stabilnější produkcí. Neobejdeme se také bez spotřeby elektrické energie, kterou je však možné čerpat z udržitelných zdrojů.

Od papriček k tymiánu

Ne každá plodina je bohužel vhodná k hydroponickému pěstování, škála možností se ale stále rozšiřuje. V současné době patří k nejoblíbenějším listová zelenina, rajčata, chilli papričky či různé bylinky a koření. V poslední době se také těší vzrůstající oblibě takzvané „microgreens“, čili mladé výhonky (v podstatě trochu vzrostlejší klíčky) celé řady rostlin – třeba ředkvičky, hrášku, rukoly, slunečnice či špenátu. Ty mají nejen vysoký obsah živin a vitamínů, ale poskytují i netradiční gurmánský zážitek. Vyzkoušet je můžete například od 2050farm s.r.o.

Zní to lákavě? Pokud se pustíte do hydroponického farmaření, jedno je jisté – nečekají vás ruce zašpiněné od hlíny.

Poradit se o svém cirkulárním projektu můžete zde:

PORADIT SE

Magda

"Jsem fanouškem pokroku, ale jako přírodovědci mi zároveň záleží i na životním prostředí. Věřím, že klíčem k udržitelnosti rozvoje může být právě podpora projektů stojících na myšlenkách cirkularity."

Téma článku

Článek

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat