#52 Zelené investice a nová evropská legislativa

Nová evropská legislativa, které se zkráceně říká taxonomie, poskytuje nejen potřebnou definici toho, jaké aktivity jsou „udržitelné“, ale zejména by měla podpořit přeorientování investic do udržitelnějších technologií a podniků v celé Evropské unii.

Aby Evropská unie v souladu se strategií Zelené dohody pro Evropu dosáhla do roku 2050 klimatické neutrality, je zásadní, aby investice mířily zejména do udržitelných projektů a aktivit. Pandemie covidu-19 navíc potřebu udržitelné a odolné ekonomiky ještě zvýraznila. Jak ale poznat, jaké investice jsou opravdu udržitelné a kdy se jedná jen o tzv. greenwashing? Právě tato otázka vedla EU k vytvoření legislativy, která má poskytnout společný jazyk a jasnou definici „udržitelných“ ekonomických činností.

zelené investice a nová evropská legislativa.jpeg

Co je cílem evropské taxonomie?

Tento klasifikační systém má přispět ke zvýšení spolehlivosti a srovnatelnosti informací o udržitelnosti a také pomoci evropskému finančnímu sektoru stát se ústředním prvkem udržitelného a inkluzivního hospodářského oživení po pandemii covid-19 a dlouhodobějšího udržitelného hospodářského rozvoje Evropy. Finanční trh by se tak měl stát transparentnějším a investoři by měli být lépe schopni informovaně rozhodnout o tom, kam nasměřují své peníze.

Opravdu zelené investování

Zájem o odpovědné investování, u kterého se kromě výše zisku posuzuje i z jakých zdrojů vydělané peníze pocházejí, roste. (Euractiv, 2021) Odpovědné zelené investice se pak soustředí zejména na dopad na životní prostředí. Ačkoliv je ale zdánlivě „zelených“ či „udržitelných“ investic na trhu mnoho, za líbivou nálepkou se často skrývá realita, která se zelených ani udržitelných principů nedrží. Jedná se tak právě o již zmiňovaný „greenwashing“, kterému se EU pomocí taxonomie snaží zabránit.

Zelenější bankovnictví a finančnictví

Jedním z cílů taxonomie je tedy poskytnout rámec pro veškeré opravdu zelené investice a pomoci tak k zelenější budoucnosti bankovního a finančního sektoru. Ekonom České spořitelny Petr Zahradník pro server EURACTIV vyjádřil přesvědčení, že:

„EU Taxonomy neboli pravidla a principy pro usnadnění a podporu udržitelných investic (…) nepochybně změní prostředí pro rozhodování o investicích jak na straně bank a finančních společností, tak též na straně dozorčích a kontrolních orgánů vykonávajících vůči nim svoji činnost.“

Role bank, poskytujících například zelené dluhopisy či půjčky, tak bude v zelené investiční budoucnosti zásadní. Díky nim bude možné financovat udržitelné projekty přispívající k dlouhodobým klimatickým evropským cílům. Zároveň se předpokládá také zvyšující se marketingová atraktivita těchto „zelených“ nástrojů.

V rámci po-covidové obnovy je tak záměrem EU a nové legislativy podpořit právě i zelené investice, ve kterých unie vidí evropskou budoucnost.

Myslíte si, že tato legislativa dosáhne svého cíle? Nebo už sami zeleně investujete?

Poradit se o svém cirkulárním projektu můžete zde:

PORADIT SE

Zuzana

Inovace, udržitelný rozvoj, environmentální ohleduplnost a cirkulární ekonomika jsou témata, která mne zajímají a připadají mi smysluplná a důležitá. Pomohu vám se v nich správně orientovat!"

Téma článku

Článek

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat