#101 Bornholm: bezodpadový ostrov

Může se ostrov stáv průkopníkem v přechodu na cirkulární ekonomiku? 

Bornholm výřez.jpg

Bornholm je nepříliš známý dánský ostrov, který realizuje svoji vizi „bezodpadového ostrova“ do roku 2032. Nachází se u švédského pobřeží v Baltském moři a jeho populace dosahuje přibližně 40 tisíc obyvatel. Ostrov nabízí klidné a stále udržitelnější útočiště jak pro život, tak pro rekreaci! 

Dokážete si představit svět, ve kterém by vše, co se považuje za odpad, mělo nějakou hodnotu?

Regionální samospráva Bornholmu představila ambiciózní cíl, stát se prvním regionem v Evropě bez nutnosti spalování odpadu. Tzv. zelený ostrov Dánska představil svoji vizi čistšího, zdravějšího a ekologičtějšího místa, které ale rovněž podpoří růst a rozvoj na svém území. Celý systém nakládání s odpadem, jak jej známe v současnosti, zanikne a veškerý odpad bude použit v jiných projektech.

V Bornholmu provozuje odpadní infrastrukturu organizace BOFA, která úzce spolupracuje na vytyčených cílech. BOFA je inovátorem v oblasti nakládání s komunálním odpadem, spolupracuje na řadě mezinárodních projektů financovaných z EU v oblasti průmyslové a městské odpadové symbiózy, podpory řemesel, oprav a opětovného použití spotřebičů, ale také provozuje „zero waste“ platformu pro spolupráci s podniky.

A právě tato inovativní spolupráce s odpadovou společností ze soukromého sektoru je jedním z klíčových faktorů proměny odpadového plánu Bornholmu.

Dle dostupných zdrojů zde společnost BOFA ročně zpracuje zhruba 80.000 tun odpadu, z nichž 7 % se skládkuje, 28 % se spaluje a 65 % se recykluje. Podle této společnosti je Bornholm velmi cenným místem pro získávání dovedností v oblasti oběhového hospodářství a ekologické transformace. K tomu, aby bylo možné dosáhnout „bezodpadového ostrova“, musí dojít k lepšímu třídění. Budou nezbytné nové a chytřejší technologické úpravy odpadu na celé systémové úrovni, aby na konci plánovacího období mohlo spalování a skládkování dosáhnout kýžené 0 %.

Základním kamenem bude ale zapojení obyvatelstva a celková osvěta, která začíná již ve školách. Plný přechod na cirkulární ekonomiku bude v rukou budoucích generací, a je proto klíčové začínat se vzděláváním již od nejmladších občanů.

Obecně však lze říci, že v praxi jsou tyto systémové změny náročné, proto Bornholmu velmi fandíme! Ostrov nám ukazuje bezodpadovou budoucnost, a ta znamená více recyklovat, méně spalovat a efektivně spolupracovat.

Podobné projekty nemusí být zaměřeny na celé město nebo oblast

Podíváme-li se za hranice České republiky, jednu z nejinovativnějších iniciativ zaměřenou na nulový odpad najdeme ve slovenském hlavním městě, Bratislavě. KOLO bylo spuštěno v říjnu 2022 ve spolupráci s městskou radou. Jedná se o centrum opětovného použití, kde použitelné předměty dostávají druhou šanci zazářit. Lidé zde mohou darovat své přebytečné věci z domácnosti, které jsou následně buď opraveny, nebo jim je vdechnut nový život.

Dalším podobným projektem je bezodpadová restaurace v Berlíně, FREA. Tato restaurace je skvělým příkladem toho, jak může pohostinství podporovat udržitelnost. Nastavuje působivý standard udržitelnosti tím, že produkuje naprosto nulový odpad. Restaurace odebírá suroviny od místních výrobců a přebytečné potraviny, které nelze znovu využít, ukládají do kompostéru umístěného přímo v restauraci. Vzniklá směs je pak převezena zpět k zemědělcům, kteří restauraci dodávají čerstvé produkty, čímž se efektivně uzavírá cyklus oběhového hospodářství.

Cesta k bezodpadovému hospodářství je založena na proměně celého systému a činy každého z nás k tomu přispívají. Napadá Vás podobný projekt? Pojďme společně najít možnosti, jak ho financovat!

Téma článku

Cirkulární dotace Cirkulární řešení Ekoenergie Ochrana životního prostředí

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat