#104 Nastartujte svou cirkulární budoucnost s Technologickou inkubací

Budoucnost náleží mladým – a jejich nápadům. Jednou z největších státních forem podpory inovativního podnikání start-upů je program Technologická inkubace. A jak přesně pomáhá?

11 403 529 125 Kč – tolik se podle redakce CzechCrunch v roce 2023 investovalo do startupů.

Ne vždy je však založení start-upu a podpora nápadu, který za ním stojí, pouze o penězích. Nově vznikající společnost může ztroskotat na pobřeží nejasných obchodních strategií, složité právní agendy nebo nedostatku zkušeností s efektivním vedením a rozdělováním práce.

Velkou nadějí je proto pro začínající podnikatele právě Technologická inkubace.

green planet.jpeg

Cirkulární ekonomika pro inovátory

Jedna sekce Technologické inkubace se soustředí právě na cirkulární ekonomiku - EcoTech hub podporuje start-upy v oblasti čistých technologií s potenciálem stát se udržitelnou náhradou stávajících řešení, které by mohly napomoci udržitelnému rozvoji z pohledu společnosti, přírodních zdrojů i planety. Mezi jeho další cíle patří uhlíková neutralita, ale i zvýšení atraktivity České republiky jako destinace pro zahraniční klienty.

Snaží se proto především o inkubaci ekoinovačních start-upů a zároveň zprostředkování českého a zahraničního know-how, technologií a kapitálu v oblasti ekoinovací a cirkulární ekonomiky.

Cílem je úspěšná implementace ekologických inovací do praxe a motivace českých firem k zavádění ekoinovací a principů cirkularity do výroby a služeb.

Mezi častá zaměření hubu patří druhotné využívání materiálu, úspory energie, efektivní hospodaření s vodou, druhotné využití odpadů, ale například i ekodesign nebo udržitelná architektura.

Cirkulární inkubace v praxi aneb koho EcoTech hub podpořil

Mezi úspěšné projekty patří například firma SensorieChytrými skleníky, které vytváří ideální podmínky pro růst rostlin skrze intuitivní webovou aplikaci, v níž si pěstitel zvolí ideální podmínky pro svoje rostliny a o zbytek už se postará samotná chytrá výbava. Potraviny jsou navíc pěstované bez chemie, na zalévání je využívána dešťová voda a bioodpad se mění a dále využívá jako přírodní hnojivo.

Dalším příkladem může být ETW, start-up zaměřený na recyklaci extrémně kontaminovaných měkkých plastových folií. Společnost přišla s unikátní technologickou linkou, díky níž dokáže recyklovat i ty nejvíce špinavé folie, které dříve končily ve spalovnách nebo na skládkách a mění ho na vysoce kvalitní regranulát. 

Velmi prosperujícím start-upem je Mycobiotechnologický start-up vyrábějící funkční 100 % přírodní materiály z houbového mycelia a odpadů zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu. Suroviny na výrobu 100 % odbouratelných materiálů jsou čerpané z lokálně dostupných obnovitelných zdrojů, díky čemuž je celý proces udržitelný a přírodě neškodný. Start-up získal za svou inovaci mnoho ocenění, mj. 1. místo v soutěži E.ON Energy Globe 2022, medaili cti v světové ekologické soutěži Energy Globe Award 2022, nebo třeba 1. místo v kategorii Start-upy v soutěži Generali SME EnterPRIZE 2023. Společnost vyrábí například aroma difuzéry, obaly nebo nosiče pachového koncentrátu.

A v čem vlastně inkubace spočívá?

Agentura CzechInvest se v rámci programu Technologická inkubace zaměřuje na průběžnou podporu nových firem přinášejících inovativní technologie do komerčních aplikací. Cílem je finanční podpora českých začínajících projektů, které jsou inovativní, proveditelné a škálovatelné, přičemž se soustředí i na mentoring.

Důležitou součástí programu jsou i workshopy, které mají začínající podnikatele naučit, jak efektivně hledat klienty, budovat obchodní strategie, navazovat kontakty, ale i vést obchodní schůzky, aby byl start-up životaschopný a dokázal se po ukončení dvouleté inkubace prosadit na trhu.

Program je určený především start-upům existujícím méně než pět let, otevřený je však i studentům, vědeckým projektům s obchodním potenciálem a inovátorským či spin-off firmám, které získají nejen přímou podporu do výše 5 milionů korun, ale také tu nepřímou ve formě workshopů, seminářů, konzultací, a to bez ztráty podílu ve firmě.

Podpora je rozdělena do sedmi technologicky specializovaných hubů – pokročilé technologie a materiály, AI, kreativní průmysl, inovace v mobilitě, kosmické technologie, Tech4Life a v neposlední řadě právě EcoTech.

Máte inovativní nápad, pro který byste chtěli získat podporu? Nastartujte s námi svou budoucnost a domluvte si nezávaznou konzultaci!

PORADIT SE

Míša

Pokrok, ale smysluplně. Cirkulární ekonomika pro mě představuje klíč k ohleduplnější a lepší budoucnosti. Prozkoumejme ji společně!

Téma článku

Cirkulární dotace Inovace

Máte také cirkulární nápad?

logo MIDACONSULTING

pomáhá ambiciózním cirkulárním projektům získat dotační podporu.

Získejte ji také

Sdílejte tento článek

na Facebook na Twitteru na LinkedIn

Cirkulární nápady

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat