#50 Mezinárodní cofundové výzvy: Jak mohou podpořit cirkulární projekty?

Jak z celého našeho webu vyplývá, podporu pro cirkulární projekty je dobré hledat nejen v dotačních výzvách přímo zaměřených na cirkulární ekonomiku, ale příležitosti mohou být chytře ukryté i v mnoha dalších oblastech. Zároveň jsou cirkulární témata celospolečenskou, a hlavně globální záležitostí, velmi přínosná tak může být i spolupráce v mezinárodních konsorciích. Ale jak na to?

Cofundove vyzvy II.jpg

Pro koho jsou?

Právě na podporu mezinárodní spolupráce se zaměřují takzvané cofundové výzvy. Ty dávají příležitost českým uchazečům, z řad podniků i výzkumných organizací, vymýšlet a realizovat projekty se zahraničními partnery, a to právě s finanční podporou získanou díky mezinárodním výzvám. Konkrétní zúčastněné země jsou stanoveny pro jednotlivé výzvy, kromě evropských zemí je zahrnuta například i Kanada, Brazílie, Izrael, JAR, Spojené království nebo Jižní Korea.

Výzvy jsou vyhlašovány společně poskytovateli z jednotlivých členských zemí zapojených do konkrétního cofundu. U nás je poskytovatelem Technologická agentura ČR, přičemž každý poskytovatel financuje ve společných mezinárodních projektech úspěšné uchazeče ze své země. Dobré je podotknout, že součástí projektového konsorcia mohou být i partneři z jiných než zapojených zemí, musí si však zajistit vlastní financování.

Cílem těchto výzev je tak podpořit mezinárodní spolupráci ve výzkumu a vývoji, což českým výzkumníkům umožní sdílet poznatky napříč zúčastněnými zeměmi, získat zkušenosti i mezinárodní kontakty. Získání různých (mezinárodních) úhlů pohledu na danou problematiku může přinést velmi efektivní a progresivní řešení, co myslíte?

Letošní rok:

Pro tento rok jsou aktuální následující oblasti, které při vhodném zacílení dokážou bezesporu pojmout i cirkulární témata:

M-ERA.NET
Materiálový výzkum a inovace

CHIST-ERA
Informační a komunikační vědy a technologie (ICT)

ERA-MIN
Výzkum v oblasti neenergetických nezemědělských surovin

EnerDigit
Digitalizace energetických systémů a sítí

Výhled do budoucna:

To ale není vše, podporovaných oblastí je mnohem více. Věříme, že budou v následujících letech opět aktuální a dojde k vyhlášení nových výzev:

BiodivClim

Výzkum v oblasti biodiverzity a klimatických změn

AquaticPollutants
Výzkum v oblasti znečištění vodních zdrojů

BiodivRestore
Ochrana a obnova poškozených ekosystémů

Mate i vy ambice na realizaci mezinárodního projektu?

Poradit se o svém cirkulárním projektu můžete zde:

PORADIT SE

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat