#90 Naskočme společně na vlak směr udržitelná doprava budoucnosti!

Doprava patří k největším znečišťovatelům ovzduší, zároveň však skrývá obrovské příležitosti pro nápady vedoucí k vyšší udržitelnosti a snižování negativních dopadů na životní prostředí. Ale jak takových řešení dosáhnout? A je důležité zapojení i soukromých firem?

doprava 2030.jpeg

Dotační podpora ambiciózních výzkumných a vývojových projektů v dopravním sektoru není naštěstí žádnou novinkou, přesto je rozhodně zapotřebí v ní pokračovat i nadále. Díky ní je možné realizovat projekty, které jsou v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu a budou pomáhat směrovat evropskou dopravu budoucnosti. Svým zaměřením se navíc mohou týkat celého dopravního systému a všech druhů dopravy, tedy pozemní, vodní, ale i letecké.

A na co konkrétního se mohou projekty zaměřit? První ze stěžejních oblastí je udržitelná, přístupná a bezpečná doprava. Sem spadají záměry, které cílí na zvyšování efektivity a bezpečnosti dopravního systému, důležitým aspektem je ale i snižování jeho ekonomické náročnosti. Žádoucí jsou tak nová řešení pro dopravní infrastrukturu, která výrazně sníží náklady na její výstavbu a následný provoz i údržbu.

Druhým tématem je automatizace, digitalizace a technologicky pokročilá doprava. Zde si můžete představit dopravní prostředky s automatizovanými systémy a inteligentní dopravní infrastrukturu. Významnou součástí je i výzkum a vývoj komponent autonomních systémů – algoritmů umělé inteligence, detekčních a senzorických technologií či komunikačních komponent.

Opomenuta není ani nízkoemisní a ekologická doprava. Cílem je díky novým technologiím, materiálům a postupům dosáhnout maximálního snížení emisí v dopravě a snížení spotřeby fosilních paliv. Součástí je i ekologická ohleduplnost výroby ve smyslu využívání recyklovaných materiálů či materiálů z obnovitelných zdrojů. Pozornost má i téma infrastruktury pro elektromobilitu a čistou mobilitu, a to včetně využití vodíku.

Všechny tyto oblasti nabízí velké slovo i soukromým firmám (a to zejména ve spolupráci s výzkumnými organizacemi), protože právě ty mohou často nabídnout nová technická i technologická řešení, která mohou mít v konečném důsledku značný celospolečenský dopad.

A jaké si můžeme představit konkrétní projekty?

  • Výzkum a vývoj pokročilých kompozitních nádrží pro alternativní paliva
  • Využití recyklovaných materiálů při návrhu protihlukových stěn
  • Vývoj vodíkové posunovací lokomotivy
  • Prodloužení životnosti asfaltových vozovek využitím alternativních pojiv pro recyklaci za studena
  • Vývoj analytických nástrojů pro efektivní přechod k elektromobilitě
  • Asfaltové směsi se sníženou uhlíkovou stopou

U výzkumných a vývojových projektů je samozřejmě důležitá otázka financování. V oblasti dopravy je dostupná podpora mzdových nákladů výzkumných a vývojových pracovníků, využití speciálních přístrojů, software či nakoupení materiálu. Podpořen je i smluvní výzkum pro dílčí výzkumné aktivity či poradenské služby.

Naskočíme společně na vlak do stanice udržitelné dopravy budoucnosti? Poraďte se s námi o možnostech financování vašeho projektu.

PORADIT SE

 

 

Cirkulární kafíčko

Ať vám neutečou novinky ze světa cirkulárních dotací, nechte nám svůj email a my vám budeme pravidelně zasílat nejnovější články.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů.

Mohlo by vás také zajímat